Stiri Bancare

Stiri Financiar Bancare

Piețele Bursiere Suferă Cel Mai Rău Trimestru Din 1987

Piețele bursiere din întreaga lume au suferit pierderi istorice în primele trei luni ale anului din cauza vânzărilor masive de acțiuni provocate de pandemia Covid-19.

Dow Jones Industrial Average și FTSE 100 din Londra au înregistrat cele mai mari scăderi trimestriale din 1987, 23% respectiv 25%.

S&P 500 a pierdut 20% în timpul trimestrului, cel mai grav din 2008.

Economiștii au avertizat că impactul asupra economiei globale va fi probabil mai grav decât criza financiară, previzorii pentru IHS Markit, de exemplu, prezicând că scăderea va fi de 2,8% în acest an, comparativ cu o scădere de 1,7% în 2009.

Nicio țară nu a fost lăsată neatinsă. Firma de date se așteaptă ca creșterea Chinei să se scadă la 2%, în timp ce Marea Britanie ar putea înregistra o scădere de 4,5%. Perspectiva pentru țări precum Italia și economiile mai puțin dezvoltate este și mai sumbră.

„Rămânem foarte preocupați de perspectivele negative pentru creșterea globală în 2020 și, în special, de tensiunea pe care o va avea o criză pe piețele emergente și țările cu venituri mici”, a declarat marți președintele Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva.

În SUA, o analiză a băncii centrale a sugerat că rata șomajului ar putea crește la peste 32% în următoarele trei luni, deoarece peste 47 de milioane de oameni își vor pierde locurile de muncă.

La nivel global, mulți indici rămân cu peste 20% mai mici decât au fost la începutul anului. O scădere abruptă a prețurilor petrolului, din cauza scăderii cererii și a războiului dintre prețuri, a îngreunat problemele piețelor financiare.

Guvernele au promis fonduri de salvare masive, ceea ce a contribuit la creșterea prețurilor acțiunilor în ultimele zile.

Marți, FTSE a câștigat aproape 2%, în timp ce Dax-ul german și CAC-ul Franței 40 au înregistrat creșteri mai modeste.

Principalii indici americani s-au împiedicat, Dow a scăzut cu 1,8%, S&P 500 în scădere cu 1,6%, iar Nasdaq a scăzut cu aproape 1%.

Firmele energetice și financiare au fost printre cele mai slab performante din trimestru. Comercianții cu amănuntul, care au văzut că vânzările se evaporă în timp ce magazinele erau închise, au suferit unele dintre cele mai mari pierderi marți, magazinul Macy’s a scăzut cu aproape 9% pe zi după ce a declarat că va pune majoritatea personalului său în concediu neplătit.

„În ciuda stimulului monetar și financiar, ne așteptăm ca volatilitatea acțiunilor să rămână ridicată, atât timp cât durata și impactul Covid-19 rămân necunoscute, prețurile petrolului rămân deprimate, iar vizibilitatea câștigurilor este neplăcută”, au scris analiștii pentru US Bank Wealth Management.

 

Sursa: BBC

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *