Stiri Bancare

Stiri Financiar Bancare

Comisia: Statele membre trebuie să depună mai multe eforturi pentru a asigura buna funcţionare a pieţei unice a UE

Comisia Europeană a publicat vineri Tabloul de bord al pieţei unice pentru 2020, care arată că, în pofida îmbunătăţirilor înregistrate în anumite domenii, statele membre trebuie să depună mai multe eforturi pentru a asigura buna funcţionare a pieţei unice, informează un comunicat al Executivului comunitar.

După cum s-a constatat în timpul crizei cauzate de noul coronavirus, o piaţă unică şi care funcţionează bine este esenţială pentru asigurarea liberei circulaţii a mărfurilor în întreaga UE şi este vitală pentru redresarea rapidă a economiei UE. Rezultatele tabloului de bord pentru acest an, care este disponibil ca instrument online, evidenţiază importanţa accentului reînnoit pus pe implementarea şi asigurarea respectării normelor, prezentat în Planul de acţiune privind asigurarea respectării normelor, adoptat de Comisie în martie 2020. Mai mult decât orice, o piaţă unică pe deplin funcţională necesită un parteneriat între Comisie şi statele membre. Nou creatul Grup operativ pentru respectarea normelor vizând piaţa unică va fi unul dintre instrumentele esenţiale pentru promovarea unei astfel de cooperări între Comisie şi statele membre.

Tabloul de bord al pieţei unice oferă o imagine de ansamblu detaliată a modului în care normele pieţei unice a UE au fost aplicate în Spaţiul Economic European (SEE) în 2019. El evaluează performanţele statelor membre în ceea ce priveşte deschiderii pieţei, instrumentele de guvernanţă, precum şi anumite domenii de politică, pe baza câtorva indicatori selectaţi. Constatările sunt prezentate sub forma unei diagrame tip "semafor", prin atribuirea de cartonaşe roşii (sub medie), galbene (medie) şi verzi (peste medie).

În comparaţie cu anul precedent, tabloul de bord pentru acest an denotă o situaţie stabilă în majoritatea statelor membre, dar şi o scădere uşoară a performanţelor globale. În ansamblu, tabloul de bord conţine 158 de cartonaşe verzi (153 în 2018), 107 cartonaşe galbene (137 în 2018) şi 59 de cartonaşe roşii (59 în 2018). Ţările cu cele mai bune performanţe în 2019 au fost Letonia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda şi Slovacia, iar cele mai mici îmbunătăţiri au fost observate în Spania, Italia, Franţa şi Austria.

Printre constatările din tabloul de bord al pieţei unice pentru 2020 se află aplicarea neuniformă a normelor vizând piaţa unică: deşi statele membre au îmbunătăţit în mod semnificativ transpunerea legislaţiei UE, numărul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor a crescut, parţial din cauza transpunerii incomplete sau incorecte a legislaţiei UE. Tabloul de bord indică o îmbunătăţire deosebită a aplicării legislaţiei privind consumatorii, datorită rolului puternic de coordonare al Comisiei Europene şi al Reţelei Centrelor Europene ale Consumatorilor.

De asemenea, s-a observat cooperarea administrativă extinsă între statele membre: utilizarea Sistemului de informare al pieţei interne (IMI), care sprijină cooperarea administrativă a statelor membre în 16 domenii de politică şi juridice, a crescut cu 52%, iar în prezent vizează 59 de proceduri administrative transfrontaliere.

În plus, creşte constant utilizarea instrumentelor care ajută cetăţenii şi întreprinderile să beneficieze de piaţa unică: numărul cetăţenilor care utilizează portalul de informaţii Europa ta şi serviciile "Europa ta – Consiliere" a crescut drastic (+ 48% pentru Europa ta, cu 35 milioane de vizite şi + 52% pentru serviciul "Europa ta – Consiliere", cu 35 de mii de solicitări). Numărul de cazuri din cadrul SOLVIT, un instrument informal de soluţionare a problemelor, a crescut cu 4% în ansamblu.

Sunt necesare acţiuni suplimentare în domenii de politică specifice: sunt necesare îmbunătăţiri suplimentare pentru a asigura libera circulaţie a lucrătorilor, în special pentru a asigura mai multe decizii de recunoaştere a calificărilor profesionale. Performanţele statelor membre în materie de achiziţii publice continuă să fie inegale, în special în ceea ce priveşte contractele atribuite unor ofertanţi unici. AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: AGERPRES

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *