Stiri Bancare

Stiri Financiar Bancare

Comisia Europeană solicită luarea de măsuri pentru protecţia lucrătorilor sezonieri

Comisia Europeană a prezentat joi un set de orientări menite să asigure protecţia lucrătorilor sezonieri în UE în contextul pandemiei de COVID-19, documentul oferind orientări autorităţilor naţionale, inspectoratelor de muncă şi partenerilor sociali pentru a garanta drepturile, sănătatea şi siguranţa lucrătorilor sezonieri şi pentru a se asigura că lucrătorii sezonieri îşi cunosc drepturile, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

"În fiecare an, sute de mii de lucrători sezonieri sprijină sectoare extrem de importante ale economiei UE, cum ar fi sectorul alimentar şi cel agricol. Pandemia de COVID-19 a scos la lumină condiţiile de trai şi de muncă dificile cu care se confruntă aceşti lucrători. Acest aspect trebuie abordat. Orientările noastre sunt un semnal de alarmă adresat statelor membre şi întreprinderilor pentru ca acestea să se asigure că îşi îndeplinesc obligaţiile care le revin în ceea ce priveşte protecţia lucrătorilor indispensabili, care sunt, totuşi, vulnerabili", a declarat comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Orientările prezentate joi de Comisia Europeană acoperă o serie de aspecte, cum ar fi: dreptul lucrătorilor sezonieri de a lucra într-un stat membru UE indiferent dacă sunt cetăţeni UE sau dacă vin din ţări din afara UE; condiţiile de viaţă şi de muncă adecvate, inclusiv distanţarea fizică şi măsurile de igienă corespunzătoare; informarea clară a lucrătorilor cu privire la drepturilor lor; munca nedeclarată precum şi aspecte în materie de asigurări sociale.

Orientările invită autorităţile naţionale şi partenerii sociali să depună eforturi reînnoite pentru a-şi îndeplini rolul de garantare a aplicării corespunzătoare a normelor şi de asigurare a respectării acestora. Ele includ recomandări concrete şi sugestii privind activităţile care urmează să fie întreprinse la nivel naţional sau la nivelul UE, precum: lansarea unui apel către statele membre să ia toate măsurile necesare pentru a asigura condiţii decente de muncă şi de trai pentru lucrătorii sezonieri; lansarea unui apel către statele membre în scopul sensibilizării cu privire la cerinţele în materie de securitate şi sănătate în muncă (SSM) care afectează lucrătorii sezonieri, ajutând angajatorii să pună în aplicare cerinţele juridice relevante şi furnizând informaţii clare lucrătorilor într-o limbă pe care aceştia o înţeleg; invitarea statelor membre să ofere orientări practice întreprinderilor mai mici; solicitarea adresată statelor membre de a consolida inspecţiile pe teren pentru a asigura aplicarea corespunzătoare a normelor SSM pentru lucrătorii sezonieri.

La nivelul Uniunii Europene, Comisia a planificat o serie de acţiuni menite să sporească protecţia drepturilor lucrătorilor sezonieri, printre care: un studiu menit să colecteze date privind munca sezonieră din interiorul UE şi să identifice principalele provocări, inclusiv în ceea ce priveşte subcontractarea; o anchetă privind ocupaţiile cu grad ridicat de risc, inclusiv privind lucrătorii sezonieri, efectuată de EU-OSHA în strânsă colaborare cu Comitetul inspectorilor de muncă principali; o campanie de sensibilizare care vizează sectoarele expuse într-o mai mare măsură muncii sezoniere, coordonată de ELA; o audiere cu partenerii sociali europeni cu privire la lucrătorii sezonieri; un studiu comparativ al analizelor efectuate în diferite state membre de către reţeaua de experţi juridici în materie de liberă circulaţie şi de coordonare a securităţii sociale (MoveS); acordarea de sprijin statelor membre prin intermediul Platformei europene de combatere a muncii nedeclarate şi a campaniei # EU4FairWorwork4, pentru a încuraja o mai bună informare cu privire la drepturi şi obligaţii în rândul lucrătorilor şi al angajatorilor.

Peste 17,6 milioane de cetăţeni ai UE trăiesc sau lucrează într-un alt stat membru decât cel de origine. Anumite sectoare ale economiei europene, în special sectorul agroalimentar şi cel al turismului, depind de sprijinul lucrătorilor sezonieri din UE şi din ţările terţe pentru anumite perioade ale anului. Comisia estimează că media anuală a lucrătorilor sezonieri activi în UE este cuprinsă între câteva sute de mii şi un milion.

Deşi Comisia este cea care monitorizează aplicarea corespunzătoare a normelor de drept al Uniunii şi de drept intern în ceea ce priveşte lucrătorii sezonieri din UE, responsabilitatea pentru aplicarea corespunzătoare a acestor norme revine autorităţilor naţionale. Pentru a proteja lucrătorii sezonieri, statele membre sunt invitate să intensifice punerea în aplicare a legislaţiei UE şi a legislaţiei naţionale existente şi să consolideze inspecţiile pe teren în acest sens, inclusiv cu sprijinul Autorităţii Europene a Muncii (ELA). AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: AGERPRES

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *