Stiri Bancare

Stiri Financiar Bancare

Comisia Europeană lansează o consultare publică privind o Nouă agendă a consumatorului

Comisia Europeană a lansat marţi o consultare publică deschisă la nivelul UE cu privire la noua politică europeană de protecţie a consumatorilor pentru perioada următoare, aşa-numita "Nouă agendă a consumatorului", pe care intenţionează să o adopte până la sfârşitul anului 2020, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Consultarea publică cuprinde întrebări referitoare la strategia generală privind politica de protecţie a consumatorilor, consolidarea poziţiei consumatorilor pentru tranziţia verde, precum şi revizuirea Directivei privind creditele de consum şi a Directivei privind siguranţa generală a produselor.

Noua agendă va stabili principalele priorităţi ale politicii de protecţie a consumatorilor în UE pentru anii următori. Aceasta va urmări să actualizeze politica UE de protecţie a consumatorilor în domenii-cheie, cum ar fi: abordarea noilor provocări aduse de digitalizare, importanţa sporită a aspectelor legate de mediu, nevoia din ce în ce mai mare de cooperare internaţională, problema asigurării corecte a drepturilor consumatorilor şi protejarea consumatorilor vulnerabili. De asemenea, noua agendă va trage învăţăminte şi va ţine seama de impactul crizei provocate de coronavirus.

Pentru a-şi atinge obiectivele, Noua agendă a consumatorului va propune o cooperare intensificată între Comisie şi statele membre ale UE, precum şi cu principalele părţi interesate, inclusiv organizaţiile consumatorilor şi întreprinderile. Consultarea publică deschisă lansată marţi cuprinde întrebări referitoare la strategia generală privind politica de protecţie a consumatorilor, la consolidarea poziţiei consumatorilor pentru tranziţia verde, precum şi la revizuirea Directivei privind creditele de consum şi a Directivei privind siguranţa generală a produselor.

Participanţii îşi pot trimite contribuţiile până pe 6 octombrie. Consultarea publică este disponibilă online.

"Transferul multor activităţi ale consumatorilor online, efectele schimbărilor climatice şi, cel mai recent, pandemia de coronavirus au subliniat necesitatea unei noi analize a principalelor provocări cu care se confruntă consumatorii, precum şi a celor mai bune modalităţi de a le soluţiona. Cetăţenii şi întreprinderile europene au nevoie de o politică de protecţie a consumatorilor care să reflecte atenţia vastă care se acordă aspectelor precum sustenabilitatea, utilizarea pe scară largă a tehnologiilor digitale şi globalizarea fără precedent a pieţelor de consum. De aceea, încurajez cetăţenii, întreprinderile, organizaţiile de consumatori şi legiuitorii să îşi facă vocile auzite", a declarat Didier Reynders, comisarul pentru justiţie. AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: AGERPRES

LEAVE A RESPONSE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *